Microsofts kamp mot GNU General Public License

Microsofts kamp mot GNU General Public License

Microsoft fortsetter sin offensiv mot programvare lisensiert under GNU General Public License (GPL).

For to måneder siden var GPL en trussel mot "The American Way of Life", i følge en utviklingssjef hos Microsoft, Jim Alichin. I forrige måned var Linux og GPL kode "en kreft" for IT-industrien. Denne smakløse påstanden kommer direkte fra Microsofts CEO, Steve Ballmer, i et intervju med Chicago Sun-Times. Microsoft sliter tydeligvis.

Microsoft improviserte ikke dette. Dette er bare forløperen til en stor og kostbar kampanje. Kampanjen inneholder ikke bare forrige måneds kommentar om "kreft", men også utgivelsen av en FAQ om GNU General Public License. Microsoft gjør ingen god jobb i å forklare lisensbetingelsene i GPL. Å be Microsoft om råd om GNU/Linux er omtrent det samme som å spørre Fidel Castro om han kan forklare deg den amerikanske grunnloven.

Microsofts dokument er skrevet for å fremheve at "GPL er en komplisert avtale". Ifølge et debattinnlegg i Computerworld fra Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge "er det på tide at også ledelsen med sine advokater tar en mer aktiv del av bedriften/forvaltningens strategivalg av programvareløsninger, og ikke overlater så viktige valg til utviklerne alene. Se på hvilke konsekvenser GPL har for din bedrift."

Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge prøver å overbevise deg om å ikke bruke fri programvare i bedriften din ved å hevde at det er risikabelt, vanskelig og kostbart. Microsoft prøver ikke bare å etablere en falsk oppfatning om kompleksisteten og ondskapen bak lisensen GPL, men de ønsker selvsagt å underminere det mest sentrale faktumet: at GPL er skrevet for å lage og opprettholde frihet. Microsoft skriver "Even limited or relatively obscure uses (e.g. including a few lines of GPL code in a commercial product or linking directly or indirectly to a GPL library) may have a dramatic effect on your legal rights and obligations." Men de glemmer å nevne at det vil ha en like dramatisk effekt å inkludere et par linjer av Microsofts kode i dine kommersielle programmer - du er nesten garantert å få søksmål fra Microsoft mot deg for misbruk av åndsverk.

GPL tillater deg alltid å gjøre alt det som Microsoft absolutt forbyr. Ifølge Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge "brukes frihetsflørt for å skjule sitt egentlige motiv om å tjene mest mulig penger."
Microsoft ønsker å gjøre det enkle komplisert. Du kan bruke GPL kode når som helst, men ikke prøv å redusere vekk friheten til andre i det endelige produktet enn de rettighetene som du fikk med GPL kildekode som du valgte å benytte.
Microsoft sier dette krever at du må gi fra deg intellektuell eiendom. GPL sier at det betyr at om du bruker komponenter under GPL i arbeid som du distribuerer til andre, så må du også gjøre det mulig for andre til å dele og dele likedan. Men du trenger ikke å bruke frie kompoenter hvis du ikke vil og du kan bruke dine modifikasjoner til kode under GPL uten å ha noen som helst forpliktelser til noen som helst, så lenge du ikke distribuerer noe.
Proprietære applikasjoner kan kompileres og selges sammen med et GPL operativsystem som GNU/Linux. Selv om du aldri gjenbruker GPL-kode, kan du lære å gjøre stort sett alt som datamaskiner kan gjøre i dag ved å studere programmer på egen hånd og slippe dem under en hvilken som helst lisens du vil.
GPL-tilhengerne mener at dette hjelper alle, på alle nivå av frihetshengivenhet, til å skape og hjelpe frem god programvare. Microsofts GPL FAQ kommer ikke til å ha særlig innflytelse i et av miljøene som den er myntet på: utviklerne.
Uavhengige utviklere bør heller konsultere GNU-prosjektets GPL FAQ - http://www.gnu.org/copyleft/gpl-faq.html

Ole Aamot,
Debian GNU/Linux utvikler og student ved IFI, UiO

August 2001